RAM - Novi katalog Monografija 1962. - 2012. Zavarivanje.info

Pola stoljeća poslovanja RAM-a!

stu 16 2012

Pola stoljeća poslovanja RAM-a!

Povodom pola stoljeća poslovanja RAM-a u Novom listu 24. listopada 2012 izašao je članak o našem poduzeću.

Cijelokupan tekst možete pročitati i na našoj web stranici.

RAM-ove „ŠKARE" KROJE BROJNE EUROPSKE BRODOVE

"Škare" za rezanje čeličnih limova kojima se „kroje" razni brodovi počele su rezati i u mnogim talijanskim, njemačkim i ostalim brodogradilištima, sudjelujući pri tome u izgradnji nekih od najvećih brodova današnjice, ističu u RAM-u

Pola stoljeća od osnutka te 47. godina proizvodnje obilježava ove godine riječka tvrtka RAM, koja je 1962. godine započela s radom u garaži kao mala obrtnička radionica da bi danas preuzela vodeće mjesto u području plinskog, ali i ostalog rezanja i zavarivanja u zemlji i inozemstvu. Unatoč nezavidnom položaju u kojem se hrvatska brodogradnja danas nalazi, RAM je pronašao tržište za svoje proizvode i usluge te je danas uglavnom orjentiran na izvoz.

Početkom ovog tisutljeća proizvodi poput plinskih rezača za rezanje čeličnih limova, ali i RAM-ove dizne našli su se na europskom tržištu ravnopravno konkurirajući najvećim svjetskim proizvođačima ove opreme.

Možemo reći da su "šakre" za rezanje čeličnih limova kojima se „kroje" razni brodvi počele rezati i u mnogim talijanskim, njemačkim i ostalim brodogradilištima, sudjelujući pri tome u izgradnji nekih od najvećih brodova današnjice, napominje Rajko Vukelić dodajući da je upravo kupac taj koji pokreće RAM i daje mu snagu i inspiraciju za nastavak poslovnog djelovanja.

S tim je ciljem RAM i pokrenuo portal rezanja i zavarivanja na web adresiwww.zavarivanje.infokoji je s vremenom postao vodeće mjesto okupljanja svih korisnika ove opreme.

TIMSKI RAD

Direktor poduzeća Rajko Vukelić kao tajnu uspjeha ove riječke tvrtke ističe- timski rad. „Nema sumnje da je temelj RAM-ovog uspjeha, kao uostalom i svakog drugog uspjeha, timski rad te otvorenost za usvajanje i primjenu novih tehnologija. Naravno, neizostavno je kontinuirano usavršavanje te dobronamjerna i umjerena natjecateljska želja, napominje Vukelić objašnjavajući da RAM trenutačno proširenjem proizvodnog i ostalog prodajnog programa donekle amortizira veliki pad potrošnje RAM-ovih proizvoda u domaćim brodogradilištima do kojeg je došlo zbog nedostatka ugovorenih poslova.

Naime, osim što je ova riječka tvrtka svoje poslovanje usmjerila na sva domaća brodogradilišta te na hrvatsku metalnu industriju, ona je prisutna i u metalopreradi država bivše Jugoslavije te, putem domaćih kooperanata, u brodogradnji Italije i Njemačke. RAM oko 25 posto svoje proizvodnje plasira na inozemna tržišta, a odnedavno ta tvrtka izvozi i na Kubu. RAM je promjenio vlasničku strukturu prije 15 godina, kada je brodogradnja također bila u krizi. I 1997. godina bila je krizna po pitanju plasmana proizvoda budući da je ukupna proizvodnja bila usmjerena na brodogradnju koja je također bila bez ugovora. Ipak, poznavajući kvalitetu i primjenu proizvoda te činjenicu da je u brodogradnji uvije bilo uspona i padova, moja je vizija bila da se sa proizvodnjom može i treba uspjeti, a ovogodišnja proslava 50. jubileja najbolji je dokaz da su procjena i donošena odluka bili ispravni, smatra vukelić koji j e2006. godine postao i direktorom novoosnovanog poduzeća Vulkan-nova d.o.o. koje je kupilo tvornicu brodske opreme i dizalica Vulkan-DIBO u stečaju. Njegova odluka da zadrži sve radnike te nastavi proizvodnju i ovoj se tvrtki pokazala ispravnom budući da je proizvodnja udvostručena zbog čega su u Vulkan-novi otvorena i nova radna mjesta. Upravo zahvaljujući ovom primjeru poduzetnički provedenog stečaja, Vukelić je 2010. godine proglašen najboljim menadžerom u kategoriji srednjih poduzeća, a ključnim za ovaj uspjeh smatra organizaciju.

POSLOŽENE KOCKICE

Da bi se sa nečim uspjelo, potrebno je dobro posložiti puno kockica, no ipak je najvažnije posložiti kvalitetan kadar, smatra Rajko Vukelić nevoljko se osvrćući na Zakon o predstečajnom postupku koji je od nedavno na snazi. U teškim prilikama u kojima se nalazimo ključno je održati proizvodnju, zadržati sva radna mjesta i pokušati čim više izvoziti. Osobno smatram da se svaki zakon treba poštovati i to sam kao direktor poduzeća kojima sam na čelu i prije radio te državi nismo dužni ni po kojoj osnovi pa upravo stoga manjkavost ovog zakona vidim u „stavljanju u isti koš" tvrtki ne samo s obzirom na redovitost podmirenja svojih obveza, već i na specifičnosti djelatnosti pojedinih tvrtki, ističe Vukleić napominjući da RAM ionako teško konkurira kineskim i korejskim poduzećima te da im zakonski okvir o plaćanju u roku od 60 može predstavljati problem, pogotovo stoga što zakašnjela naplata izvoznih proizvoda nije rijetkost.

Prema njegovom mišljenju, ni činjenica da bi hrvatska sljedeće godine trebala postati članicom Europske unije nije predznak svjetlije budućnosti metalne industrije. Možda će u nekim dječlatnostima ulazak u EU i donijeti pozitivne pomake, no, na žalost, ne i u metalopreradi. Naime, ni danas nema zapreke da surađujemo sa zemljama Europske unije, no budući da one štite vlastitu proizvodnju, mi s njima možemo surađivati samo ukoliko radimo ispod cijene, odnosno s gubicima, ističe Vukelić.

S predviđanjima da će gospodarska kriza u Hrvatskoj potrajati još najmanje dvije godine slaže se naš sugovornik. – osobno smatram da ćemo je najviše osjetiti tijekom sljedeće godine te bez rješenja sustava domaće brodogradnje na koju smo u najvećem postotku vezani kao i ostalih većih metaloprerađivačkih sustava ne vidim priliku za daljnji rast tvtki kojima upravljam, a čiji su programi usko vezani za brodogranju. Naime, kako sam već rekao, zapadne zemlje štite vlastitu proizvodnju, a zemljama s Istoka cijenom ne možemo konkurirati, ističe Rajko Vukelić.

Galerija fotografija

Dokumenti za download

Pola stoljeća uspjeha
(.pdf - 1,92 MB)